Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Étrendkiegészítők |
|
2011.12.13. 13:14 |
Egy kis kutakodás után: szerintem hasznos tudnivalók az alábbiak! Figyelmi kell mert számos országban tiltott, de nálunk nem számít … sajnos…
Étel kiegészítők Düsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikának megállapításai:
1.Semlegesek:
E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170
E 174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300
E 301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382
E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472
E 473,474,475,480
2. Gyanúsak:
E 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477
4.Egészségünkre károsak
1. Bél károsodás E 220,221,222,223,224
2. Emésztési zavarok
E338,339,340,341,450,451,483,485,486
Eiscreme E 107, E 230,231,232,233
3. B12 vitamin semlegesítő E 200
4. Koleszterin E 320,321
5. Ideg túlérzékenység E 311,312
5. Fokozottan rákkeltő E 330 legveszélyesebb !!!
(tengeri rák húsában , BONBEL sajtban, dobozos gombában, dobozos paradicsomban található)
6. Rákkeltők
E 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239
Vigyázat! az E 123 erősen rákkeltő !!!
És az aspartán (édesítszer) is rákkeltő!
|
Receptek allergiás csecsemőknek, gyerekeknek |
|
2011.11.02. 14:00 |
4-6 hónapos kortól:
Sinlac alap-pép (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag kb. 220 g
Hozzávalók:
-
70 g Sinlac por
-
10 g napraforgóolaj
-
200ml felforralt, lehűtött víz
-
Zöldségek (burgonya, karalábé, karfiol, kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, cukkini, tök)
Gyümölcsök (alma, körte, őszi-, sárgabarack, banán, – a baba életkorának megfelelően)
Elkészítés: A Sinlac port a vízzel csomómentesen elkeverjük, az olajat hozzáadjuk, ízlés szerint zöldséget, gyümölcsöt vagy cukor nélküli gyümölcslevet keverünk hozzá)
Banános gyümölcspüré (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
2 adag, 1 adag kb. 150 g
Hozzávalók:
-
200 g héjától megtisztított banán
-
5 ek. Sinlac por
-
2 ek. Alma- vagy körtesűrítmény, esetleg lekvár
Elkészítés: A banánt összeturmixoljuk, a Sinlac port csomómentesen hozzákeverjük, az alma- vagy körtesűrítménnyel, vagy lekvárral keverjük össze.
Barackhab (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 150 ml
Hozzávalók:
-
100 g őszibarack vagy nektarin
-
20 g Sinlac por
-
50 ml felforralt, vagy lehűtött víz
Elkészítés: A friss vagy mélyhűtött barackot lereszeljük, a Sinlac port csomómentesre keverjük, a felforralt, visszahűtött vízzel. Az alappépet és a barackvelőt alaposan elkeverjük, kissé felhabosítjuk.
Gyümölcs ízű pép
Hozzávalók:
-
35 g Sinlac por
-
100 g gyümölcspüré
-
100 ml forralt, lehűtött víz
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a víz 2/3-ad részével, majd a gyümölcspürét hozzákeverjük. A baba igényeinek megfelelő sűrűség eléréséhez a maradék vízzel hígítjuk.
Almafőzelék (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 160 ml
Hozzávalók:
-
100 g savanykás alma
-
30 g Sinlac por
-
10 g kukoricacsíra olaj
Elkészítés: Az almát vékony szeletekre vágjuk és kevés vízben, fedő alatt forrástól számítva 5 percig pároljuk. Az almaszeleteket pépesítjük, majd a Sinlac porral összekeverjük, ha szükséges kevés cukorral édesíthetjük, és az alma főzőlevével hígíthatjuk. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.
Gesztenyefőzelék (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 130 ml
Hozzávalók:
-
25 g Sinlac por
-
50 g tisztított gesztenye
-
50 g savanykás alma
Elkészítés: A gesztenyét megmossuk, megfőzzük, ha kihűlt, meghámozzuk. Az almát lereszeljük, és burgonyanyomón áttört gesztenyével habosra keverjük. A főzelékalapot a Sinlac porral összekeverjük, és a megfelelő sűrűség eléréséig forralt vizet adunk hozzá. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.
Brokkoli püré (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 200 ml
Hozzávalók:
-
120 g friss brokkoli
-
40 g Sinlac por
-
10 g növényi olaj
-
60 ml felforralt, lehűtött víz
Elkészítés: A friss brokkolit apró rózsákra szedjük, kevés vízben megfőzzük, csipet sóval ízesíthetjük. A felpuhított brokkolit merülő mixerrel pépesíthetjük. 60 ml felforralt, lehűtött vízzel Sinlac pépet készítünk, és a zöldségkrémhez keverjük, ha szükséges, forralt vízzel hígítjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük az olajat. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.
Zöldséges Sinlac krém (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 200 ml
Hozzávalók:
-
35 g Sinlac por
-
120 g zöldségkrém (spenót, sütőtök, sárgarépa)
-
100 ml felforralt, lehűtött víz
-
10 g hidegen sajtolt növényi olaj
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a felforralt, visszahűtött víz 2/3 részével. A friss, vagy fagyasztott zöldséget enyhén sós vízben megfőzzük és pépesítjük. A kész bébiételt felmelegítjük, majd hozzákeverjük az alappéphez. A baba igényeinek megfelelően a kellő sűrűség kialakítása érdekében a maradék vízzel hígítjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük az olajat. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsítjuk a főzeléket.
Sütemények 8 hónapos kortól:
Burgonyás korong (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag kb. 220 g
Hozzávalók:
-
250g Sinlac por
-
200g burgonya
-
150g tejmentes margarin
Elkészítés: A margarint a Sinlac porral elmorzsoljuk, sóval ízesítjük, a megtört főtt burgonyával összegyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kétszer, háromszor meghajtjuk. Utoljára 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|