LEGFINOMABB RECEPTJEINK:
Kevert Tészta
ˇ 25 dkg margarint lassú tűzön megolvasztom, majd kihűtöm,
ˇ tepsit (közepes nagyságú) kikenem margarinnal és belisztezem,
ˇ 3-4 dl tejben cukrot feloldok, ízlés szerinti mennyiségben
ˇ 1 sütőport liszttel + pici szódabikarbónával elkeverem,
ˇ a langyos margarint hozzáöntöm a tejhez,
ˇ hozzákeverem a sütőporos lisztet,
ˇ lassan kb. 35 dkg lisztet hozzákeverünk úgy, hogy olyan jó sűrű palacsintatészta állagú legyen
ˇ tepsibe öntöm, gyümölccsel díszítem, cukrozom, ha kell . Amikor a tetejére gyümölcsöt teszek, akkor a gyümölcs alá kicsi búzadarát, vagy zabpehlyet is lehet tenni, hogy ne legyen "szappanos" a gyümölcs alatt.
ˇ előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütöm, kb. 10 perc után fóliát rakok rá, hogy a gyümölcs ne égjen meg,
ˇ még kb. 15-20 percig sütöm és kész.
A tésztába a liszt belekeverése előtt lehet rakni: fahéjat, kakaót, diót, mákot, mazsolát, kókuszt, csokidarabokat, kandírozott gyümölcsöt, stb. én még dinsztelt káposztát is tettem már bele. A tetejére szintén bármi tehető, csak fantázia és ízlés kérdése . Ha a tésztát picit lágyabbra csináljuk, akkor a tetejére rakott bármi belesüllyed a tésztába. Olyat is csináltam már, hogy a fele tésztát beleöntöttem a tepsibe, akkor raktam rá gyümölcsöt, és aztán rátettem a tészta többi részét. Olyat is lehet, hogy a tészta felét beleöntöm, a másik felébe belekeverek kakaót, és akkor kétszínű lesz a tészta, és közé vágott diót szórok. Ha a tetejére semmit sem teszünk, akkor csoki máz is rakható, vagy puding, stb. Az egészet egy órán belül el lehet készíteni.
Beküldte: Fried Zsófi
Sajtos pogácsa Éva módra
Hozzávalók: 50dkg liszt, 3/4 Rama (190g), 1 evőkanál só, 3/4 kocka élesztő (1dl tej, fél evőkanál cukor - csak a habja kell, a tej nem), 3 egész tojás (ebből egy fehérjét félretenni a pogácsa tetejének megkenésére), 3/4 kispoharas tejföl (apránként hozzáadva), kb. 20dkg sajt (nálam fele trappista, fele pannónia szokott lenni, de lehet egyféléből is)
Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a sót, az élesztőt (tej nélkül), a tojásokat és apránként a tejfölt. Olyan tésztát kell kapnunk, ami nem túl ragadós. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (Itt kezdődik az a része, amitől nem kell megijedni, mert nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik.) Olvasztott margarinnal vagy olajjal megkenjük, sajttal megszórjuk, mindkét oldalról a közepéig behajtjuk. Picit lelapogatjuk, megkenjük olajjal/margarinnal, sajttal megint megszórjuk és a másik irányból szintén behajtuk (mindkét oldalról a közepéig). Megszórjuk liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és 20 percig pihentetjük. A pihentetés után megint kinyújtjuk, megkenjük, sajttal megszórjuk, behajtjuk. Ismét megkenjük, megszórjuk és a másik oldalról behajtjuk. Megszórjuk liszttel, letakarjuk és újabb 20 percig pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tojásfehérjével megkenjük a tetejét, szaggatjuk és sajtot teszünk a tetejére. Először forró tepsibe tenni, aztán lejjebb venni.
Én 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm és utána 175 fokon sütöm készre.
Beküldte: Kereszturi Dóri
|