Ferencvárosi Születés: az Írisz Családi Kör oldala
Menü
 
Programjaink 2016-ban
 
Programjaink 2015-ben
 
Programjaink 2014-ben
 
Programjaink 2013-ban
 
Programjaink 2012-ben
 
Programjaink 2011-ben
 
Programjaink 2010-ben
 
Programjaink 2009-ben
 
SzületésHete2008
 
SzületésHete2007
 
Számláló
Indulás: 2008-02-11
 
Dóra tippjei
Dóra tippjei : Receptek allergiás csecsemőknek, gyerekeknek

Receptek allergiás csecsemőknek, gyerekeknek

  2011.11.02. 14:00

4-6 hónapos kortól:

 

Sinlac alap-pép (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag kb. 220 g

Hozzávalók:

  • 70 g Sinlac por
  • 10 g napraforgóolaj
  • 200ml felforralt, lehűtött víz
  • Zöldségek (burgonya, karalábé, karfiol, kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, cukkini, tök)

Gyümölcsök (alma, körte, őszi-, sárgabarack, banán, – a baba életkorának megfelelően)  

Elkészítés: A Sinlac port a vízzel csomómentesen elkeverjük, az olajat hozzáadjuk, ízlés szerint zöldséget, gyümölcsöt vagy cukor nélküli gyümölcslevet keverünk hozzá)


Banános gyümölcspüré (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

2 adag, 1 adag kb. 150 g

Hozzávalók:

  • 200 g héjától megtisztított banán
  • 5 ek. Sinlac por
  • 2 ek. Alma- vagy körtesűrítmény, esetleg lekvár     

Elkészítés: A banánt összeturmixoljuk, a Sinlac port csomómentesen hozzákeverjük, az alma- vagy körtesűrítménnyel, vagy lekvárral keverjük össze.

 

Barackhab (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag 150 ml

Hozzávalók:

  • 100 g őszibarack vagy nektarin
  • 20 g Sinlac por
  • 50 ml felforralt, vagy lehűtött víz                     

Elkészítés: A friss vagy mélyhűtött barackot lereszeljük, a Sinlac port csomómentesre keverjük, a felforralt, visszahűtött vízzel. Az alappépet és a barackvelőt alaposan elkeverjük, kissé felhabosítjuk.

 

Gyümölcs ízű pép

Hozzávalók:

  • 35 g Sinlac por
  • 100 g gyümölcspüré
  • 100 ml forralt, lehűtött víz                                

Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a víz 2/3-ad részével, majd a gyümölcspürét hozzákeverjük. A baba igényeinek megfelelő sűrűség eléréséhez a maradék vízzel hígítjuk.

 

Almafőzelék (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag 160 ml

Hozzávalók:

  • 100 g savanykás alma
  • 30 g Sinlac por
  • 10 g kukoricacsíra olaj                                       

Elkészítés: Az almát vékony szeletekre vágjuk és kevés vízben, fedő alatt forrástól számítva 5 percig pároljuk. Az almaszeleteket pépesítjük, majd a Sinlac porral összekeverjük, ha szükséges kevés cukorral édesíthetjük, és az alma főzőlevével hígíthatjuk. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.

 

Gesztenyefőzelék (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag 130 ml

Hozzávalók:

  • 25 g Sinlac por
  • 50 g tisztított gesztenye
  • 50 g savanykás alma                                          

Elkészítés: A gesztenyét megmossuk, megfőzzük, ha kihűlt, meghámozzuk. Az almát lereszeljük, és burgonyanyomón áttört gesztenyével habosra keverjük. A főzelékalapot a Sinlac porral összekeverjük, és a megfelelő sűrűség eléréséig forralt vizet adunk hozzá. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.

 

Brokkoli püré (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag 200 ml

Hozzávalók:

  • 120 g friss brokkoli
  • 40 g Sinlac por
  • 10 g növényi olaj
  • 60 ml felforralt, lehűtött víz                              

Elkészítés: A friss brokkolit apró rózsákra szedjük, kevés vízben megfőzzük, csipet sóval ízesíthetjük. A felpuhított brokkolit merülő mixerrel pépesíthetjük. 60 ml felforralt, lehűtött vízzel Sinlac pépet készítünk, és a zöldségkrémhez keverjük, ha szükséges, forralt vízzel hígítjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük az olajat. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.

 

Zöldséges Sinlac krém (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag 200 ml

Hozzávalók:

  • 35 g Sinlac por
  • 120 g zöldségkrém (spenót, sütőtök, sárgarépa)
  • 100 ml felforralt, lehűtött víz
  • 10 g hidegen sajtolt növényi olaj                       

Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a felforralt, visszahűtött víz 2/3 részével. A friss, vagy fagyasztott zöldséget enyhén sós vízben megfőzzük és pépesítjük. A kész bébiételt felmelegítjük, majd hozzákeverjük az alappéphez. A baba igényeinek megfelelően a kellő sűrűség kialakítása érdekében a maradék vízzel hígítjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük az olajat. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsítjuk a főzeléket.

 

Sütemények 8 hónapos kortól:

Burgonyás korong (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag kb. 220 g

Hozzávalók:

  • 250g Sinlac por
  • 200g burgonya
  • 150g tejmentes margarin                                   

Elkészítés: A margarint a Sinlac porral elmorzsoljuk, sóval ízesítjük, a megtört főtt burgonyával összegyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kétszer, háromszor meghajtjuk. Utoljára 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Sinlac borzaska (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag kb. 220 g

Hozzávalók:

  • 60g Sinlac por 
  • 150g alma 
  • 60g rizsliszt
  • 15g cukor
  • forralt, lehűtött víz
  • kevés só
  • fahéj
  • növényi olaj a sütéshez                                      

Elkészítés: Az almát durva reszelőn lereszeljük, majd a többi összetevővel összegyúrjuk. A tésztaalapból vízzel palacsintasűrűségű tésztát keverünk, amiből felmelegített, enyhén olajozott sütőedénybe kis halmokat kanalazunk. A borzaskákat ellapítjuk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Magukban, vagy gyümölcsvelővel tálaljuk.

Omlós tésztácskák (tej-, tojás-, szójamentes)

1 adag 50 g

Hozzávalók:

  • 200g rizsliszt
  • 50g Sinlac por
  • 125g tejmentes margarin
  • 2 ek. gyümölcs sűrítmény                                  

Elkészítés: Az összetevőkből linzerhez hasonló tésztát készítünk, amit fél órára hűtőbe teszünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra és ízlés szerint formákat szaggatunk belőle. A tetejüket villával megszurkáljuk és előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Kihűlve tálaljuk.

 

Almás rizsfelfújt (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

3 adag, 1 adag kb. 200 g

Hozzávalók:

  • 100 g rizs
  • 150 g édes alma
  • 300 ml felforralt, lehűtött víz
  • 1 ek. kukoricacsíra-olaj
  • 2 ek. Sinlac por
  • 1 kk. almasűrítmény
  • csipetnyi jódozott só, kakaópor        

Elkészítés: A rizst megmossuk, majd olajba forgatjuk, a sós vizet felforraljuk, a rizst beletesszük és forrásig hevítjük. Lassú tűzön 30 percig pároljuk. Az almát meghámozzuk, magját eltávolítjuk, majd a sűrítménnyel darabosra mixeljük. A Sinlac port vízzel péppé keverjük. A rizst kis tűzálló tálba tesszük, rá az almát és erre pedig a Sinlac pépet rétegezzük.

Előmelegített sütőben, 180 C-on a középső rácson kb.20 percig sütjük. Kakaóporral megszórjuk. Almasűrítménnyel vagy lekvárral tálaljuk.

 

Ropogós rozslepény (tej-, tojás-, szójamentes)

1 darab kb.50 g

Hozzávalók:

  • 300 g rozsliszt
  • 100 g Sinlac por
  • 300 ml langyos (felforralt, lehűtött) víz
  • 1/2 ek. jódozott só                                                   

Elkészítés: A rozslisztet, a Sinlac port és a sót jól összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk. Belisztezett deszkán addig nyújtjuk, míg a tészta engedi és nem szakad el. A tésztát 2 órára kiolajozott edényben, nedves ruhával letakarva állni hagyjuk. Kb. 8 egyenlő részre osztjuk, egyenként kerek tésztalapokat nyújtunk (kb 28 cm). A serpenyőt felforrósítjuk, a tésztát beletesszük, addig sütjük, míg az alja kezd barnulni. Megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Alacsony hőmérsékleten többszöri forgatás mellett ropogósra sütjük. Mind a 8 tésztadarabbal ugyanezt megismételjük, kihűlve tálaljuk.

Meggyes gyümölcskrém (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 darab 150ml

Hozzávalók:

  • 30 g Sinlac por
  • 60g meggy
  • 50 ml víz                                                            

Elkészítés: A friss vagy mélyhűtött meggyet pépesítjük A Sinlac port csomómentesre keverjük a felforralt, visszahűtött vízzel. Az alappépet és a meggyvelőt alaposan elkeverjük, krémes állagúra hígítjuk. Ízlés szerint édesíthetjük.

 

12 hónapos kortól:

 

Sinella krém (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

1 adag 200 g

Hozzávalók:

  • 20 g karob-por
  • 30g Sinlac por
  • 10 g tejmentes margarin
  • Mandulaőrlemény
  • 150ml felforralt, lehűtött víz (1 ek. méz)          

Elkészítés: A karob-port vízzel felfőzzük, és hozzáadjuk a Sinlac port, a tejmentes margarint, és ha a diéta engedi, a mézet. Addig főzzük, amíg besűrűsödik a massza. A tűzről levéve hozzákeverjük a mandulát és kihűtjük. Süteményekhez, kenyérre kenve is használható.

 

Csokigolyók (tej-, tojás-, és szójamentes)

1 adag 20 db

Hozzávalók:

  • 100 g Slinac por
  • 150g tejmentes keksz
  • 100 g tejmentes csokoládé
  • porcukor
  • szükség szerint felforralt, lehűtött víz               

Elkészítés: A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a Sinlac porral,a porcukorral és 50 g olvasztott csokoládéval. A maradék csokoládét lereszeljük, és hozzáadjuk a masszához. Annyi vizet teszünk az alaphoz, hogy könnyen formálható masszát kapjunk, amiből kis golyókat gyúrunk. Ízlés szerint, illetve ha a diéta engedi, darált dióba, vagy mandulaforgácsba is megforgathatjuk a golyókat.

 

Kukoricaprósza (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)

4 adag 200 g

Hozzávalók:

  • alsó réteg
  • 300 g kukoricadara
  • 700 ml felforralt, lehűtött víz
  • 2 ek. növényi olaj
  • Jódozott vagy tengeri só ízlés szerint
  • töltelék
  • 50 g vöröshagyma
  • 150 g pulykahús
  • 2 rúd cikória
  • fél kk. 10%-os ecet
  • jódozott vagy tengeri só
  • szárított majoranna
  • petrezselyemzöldje
  • felső réteg
  • 70 g Sinlac por
  • 200 ml felforralt, lehűtött víz
  • 1 ek. napraforgóolaj

            Elkészítés:

Alsó réteg: A sós vizet felforraljuk. A kukoricadarát állandó keverés közben hozzátesszük, lassú tűzön gyakran megkeverjük, készre főzzük

Töltelék: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a húst vékonyra felszeleteljük. A cikóriát megtisztítjuk, keserű magját eltávolítjuk, karikákra szeleteljük. A fenti alapanyagokat olajban megpároljuk. Enyhén megsózzuk, fűszerezzük. A darát lapos tűzálló edényben elterítjük, a zöldségeket és a húst egyenletesen rárétegezzük, tetejére ráhelyezzük a Sinlac pépet. A sütőt 150  oC-ra előmelegítjük, a középső rácson   190 oC-on kb. 15 percig sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórum
 
Szakértők
 
Anyukáink ajánlják
 
Programajánló
 
Egyéb programok
 
Születés linkek
 
Ajánlott oldalak
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!